Звезда Спика

Неподвижната звезда Спика по проста зодиакална проекция. Това е най-ярката звезда в съзвездието Дева, намира се върху дясната китка на Девата, до житния клас в ръката ѝ. Нейната позиция в неподвижния Зодиак в момента е на около 30 гр. Дева, а в проекция върху общоприетия тропически Зодиак се намира на около 24 гр. Везни. Също така това е една от най-ярките звезди в нощното небе, отличава се със синкав цвят. Това е звезда от първа величина, която заема 15-то място в списъка с най-ярките звезди в небето, с блясък 0,98m. Когато е разположена ниско над хоризонта, тя придобива блед оттенък и може по-слабо да се вижда, особено когато до нея е разположен ярък небесен обект като Венера.

В превод от латински звезда  Спика означава „клас“ (житен, пшеничен), на арабски е известна с името Азимех. Шумерското наименование на звездата е AB.SIN („бразда“, „житен клас на богиня Шала“). В трактата на Хермес тя фигурира с името Хасет. Спика е включена като една от най-ярките звезди от първа величина в трактата на Анонимния от 379 г. за 30те неподвижни звезди, както и в описанието на звездите, дадено от Птолемей.

„Има 15 звезди от първа звездна величина:

Звездата, наречена Капела, ярката звезда в съзвездието Лира, Арктур, звездата в сърцето на Лъва, звездата в опашката на Лъва, ярката звезда в Хиадите, Процион, звездата в долното рамо на Орион, Спика, звездата между Еридан и крака на Орион, Кучешката звезда, ярката звезда в южната част на Рибите, последната звезда в съзвездието Еридан, така нареченият Канопус, звездата в дясната предна част на копитото на Кентавъра.“

Според Анонимния, като и други антични астролози, това е една от най-силните звезди, с природа на Афродита и Хермес. В момента Венера и Меркурий се намират в съзвездието Дева, така че това ще направи влиянието на звездата още по-изявено. Тъй като в рамките на знака Венера и Меркурий няма да направят точен съвпад, това влияние ще стигне до нас посредством сияйната Венера, която в момента е своята фаза на Вечерница и може да се наблюдава в небето малко след залез слънце.

В античността Спика е била сред най-почитаните неподвижни звезди. В проекция върху важна радикална точка в хороскопа може да направи родения изтъкнат, популярен, дарен с късмет, познания, способности да се занимава с науки, мъдрост и таланти. В съвпад с Венера тази звезда може да подчертае харизмата, да дари родения с творчески таланти, артистичност, естетизъм, усет за пропорция. Също така тази звезда може да подчертае сладострастната природа на натива, ако в конфигурация с нея са включени Венера и Сатурн, разположени в ъглови домове на хороскопа.

Сподели: