Ингресия на Слънце в Овен – начало на нова астрологична година 2022

Представяме нашата мунданна прогноза по предстоящата пролетна ингресия, която в античността е белязала началото нова астрологична година и се е почитала в редица древни култури.

На 20 март надвечер Слънцето в проекция върху еклиптиката преминава в зодиакалния знак Овен и започва астрономическата пролет. Още от античността този знак е бил ”тайното място” на Слънцето, понастоящем известно като екзалтация. В знака си на екзалтация Слънцето носи мощен импулс за възраждане на живота, виталност и енергия за обновление.

Важно значение в контекста на тази ингресия има и най-близката до нея лунация, тя задава своеобразна енергийна матрица. За пълнолунието на 18 март имаме отделна статия в нашата фейсбук страница.

Сега ще разгледаме и картата на пролетната ингресия. В античността и през средните векове по тази карта се е съставяла годишна мунданна прогноза за народа, владетеля и държавата.

В древната персийско-арабска астрология предсказания за годината са се правили и с оглед на деня от седмицата, в който се случва пролетната ингресия. Всеки ден от седмицата има за управител някоя планета от септенера. Този път пролетната ингресия се пада в неделя – ден на Слънцето. По този начин Слънцето ще има управление върху годината и ще определя съдбата на народа и държавата. Според древните арабски астролози в такъв случай може да се очаква сравнително прохладна година, без екстремно високи температурни стойности. От демографска гледна точка не е изключено да има по-ниска раждаемост. Годината не изключва противопоставяне между различни религиозни общности, но в контекста на сегашната епоха това могат да бъдат и различни етноси и техните лидери. Като цяло вещае добра година за селското стопанство и земеделието. Така казват старите астролози. Тук ще добавим интересен цитат, който важи за предстоящата астрологична година: ”Ако годината започва в неделя и Луната се намира във въздушен знак, това е указание за силни ветрове. Хората много ще пътуват, ще носят хубави дрехи, ще има повече годежи и бракосъчетания между мъжете и жените, и по-ниска смъртност. По-малко плодове и зърно. По-ниски печалби в търговията. Смърт на крадци или поети. Повече власт за държавния глава. Господ знае най-добре.” [Източник: Muhyiddin Ibn-i Arabi’s (1165-1240) book “The News that the Holy Hours Give” or “The Treasures of Hours”]

Това, разбира се, са общи указания, без да се вземат под внимание спецификата на ингресната карта и всички нейни компоненти. А сега добавяме нашето авторско тълкуване.

Тъй като Асцендентът на ингресията попада в подвижен знак Дева, тази ингресна карта ще важи до ингресията на Слънцето във Везни. Това е едно от античните правила за разглеждане на ингреса. Един античен афоризъм гласи, че щом знакът Дева изгрява по време на ингресията, най-силно засегнати в рамките на годината ще бъдат младите жени и момичета. Управителят на годината е Меркурий и той е позициониран почти точно на Десцендента. Меркурий е разположен в своята терма и във воден знак Риби и отива към съвпад с големия бенефик Юпитер. Юпитер също е ъглов и се намира в своя знак на управление – Риби. От положението по знак на Меркурий също така може да съдим, че предстои година, в която ще има ветрове и нормални валежи. Проблеми ще има с корабоплаването и е възможно да има по-чести инциденти.

Акцентът върху 7-ми дом в картата показва, че тази година може да има повече сватбени тържества с оглед на това, че през последните години в контекста на пандемията те бяха намалели значително.

От гледна точка на държавните дела може да бъдат сключени нови международни договори и спогодби за сътрудничество, чиято цел е привличане на капитали и търсене за подкрепа от по-силни партньори. Също така има указания, че управляващата власт в решенията и изявленията си е силно зависима от външни партньори и ще се стреми да им угоди. Може да се очакват и нови международни спогодби, свързани с морска търговия и морски транспорт.

Меркурий също така е един от показателите на властта. И тъй като Меркурий вече пада от ъгъл, това показва, че властта отслабва своето влияние. Слънцето, намиращо се в 7-ми дом показва, че ще има противопоставяне между народа и властта. Тази тенденция е налице от началото на мандата на новото правителство.

Луната, която в ингресната карта е часови управител, а освен това в мунданната астрология се разглежда като сигнификатор на народа, се намира във 2-ри дом и в последния градус на Везни, след което ѝ предстои смяна на знак и преминаване в Скорпион, тоест има влошаване на есенциално качество (минава в знака си на падение). Освен това тя се намира и върху така наречения изгорен път (via combusta). В знака Везни Луната е приета от Сатурн, но в случая няма взаимна рецепция. Последният аспект на Луната, преди да премине в последните градуси на знака, е бил със Сатурн, ако разглеждаме само планетите от септенера. Овен това Луната заема марсова терма. Ако добавим и трите транссатурнови планети, в края на знака Луната е направила квадратура с Плутон, която също говори за недоволство и негодуване сред народа, ескалиращо напрежение и силна поляризация в обществото. Хората ще са склонни да бъдат доста крайни в оценките и съжденията си. На този процес сме свидетели през последните две години, но се очаква още по-голямо изостряне на противоречията в социума.

Позицията на Луната в ингресната карта не дава много оптимистични указания за икономическото положение на народа. Инфлацията вече върви с доста високо темпо (някои икономисти я определят като стагфлация). На фона на забавено икономическо развитие цените продължават да бележат ръст, за някои продукти от първа необходимост се регистрират и спекулативно завишени цени. Има отчетлива тенденция към намаляваща покупателна способност, спестяванията на средностатистическите граждани ще продължават да намаляват. На този етап дори ако влязат външни инвестиции в страната, те няма да подобрят чувствително положението на народа.

Жребият Фортуна (Точката на щастието) се намира в 8-ми дом и това носи активация по линията 2-8 дом – парите и имотното състояние. За съжаление нито положението на Луната е добро, нито това на Точката на щастието. Също така и управителят на 2-ри дом не е добре поставен и се намира в 6-ти дом. Така че, както отбелязахме в горния абзац, може да се очаква влошено финансово и имотно състояние на народа.

Марс се намира в края на 5-ти дом и според един от  античните афоризми тази позиция показва, че младите хора ще бъдат по-негативно повлияни през годината. Здравето на нацията се очаква да се подобри с оглед на това, че Сатурн се намира в своя знак в 6-ти дом. А Луната е приета от него по екзалтация и аспектът ѝ със Сатурн вече е разходящ, което говори за нещо, което отминава.

С оглед на картата може да се каже, че не се очаква България да бъде въвлечена във война. Ингресията не носи показания за война. Но не е изключено вниманието на държавното управление да бъде насочено към подсигуряване на безопасност около държавните граници, включително и върху морска акватория. Най-силно в картата на ингресията е представен Юпитер – той е ъглов, намира се в собствен знак, върви преди Слънцето и е все още над хоризонта. Независимо от критиките, отправяни към сегашното правителство, то ще има подкрепа от силни международни партньори. В картата на тази ингресия няма достатъчно отчетливи указания за смяна на държавния глава и кабинета, макар че тяхното влияние в контекста на сегашното положение на страната е слабо представено. За тези цели трябва да се разгледат и други мунданни карти и цикли. В ингресната карта липсват указания за активни стачни действия и за силно влияние на опозицията върху поведението и действията на народа. Влиянието на популистките тенденции в местните средства за масова информация все повече ще нараства, тези ефекти в голяма степен са обусловени от външната конюнктура. Както бяхме споменали по-горе, годината е подходяща за сключване на спогодби и споразумения, може да се активира международният търговски оборот. Силен Юпитер в 7-ми дом дава подкрепа в отношенията с чужди държави и организации. Ако някъде е налице конфликт на интереси, ще се правят опити той да бъде разрешен по мирен път, без физически да се въвличаме и да ставаме страна в конфликта. Могат да се очакват изгодни съюзи, сделки, търговски и политически споразумения. Предполага се, че управляващата власт ще потърси начин за запазване на мира и сигурността на територията на държавата. Този въпрос напоследък вълнува повечето хора и е важно да му се обърне внимание.

На местния пазар на труда, след период на стагнация и намалена активност, може да се очаква по-висока конкуренция. Очаква се за всяко обявено работно място да се борят повече кандидати. Има тенденция към изтичане на ”мозъци” навън. По-квалифицираните интелектуални кадри, получили добро образование, ще предпочитат работа в чужбина срещу по-добри условия, ако глобалната конюнктура го позволява и не се налагат ограничения. На местния пазар ще се търсят кадри, които имат някакъв занаят, но със съответстваща квалификация.

Следва също така да се отчете, че тази ингресия е забележителна с това, че съвпада с важни цикли на трите външни планети. В най-близко време се очаква хелиакален изгрев на Сатурн, а през април трябва да се появи и Юпитер. Очакват се също така два важни планетарни цикъла – средна и малка мутация, тоест съвпад Марс-Сатурн във Водолей и съвпад Марс-Юпитер в Овен. В рамките на действие на тази ингресия предстои и съвпадът на двата бенефика – Венера и Юпитер, той ще може да се наблюдава в края на април (на 30-ти е точният съвпад) преди зазоряване. Този съвпад на мунданно ниво носи по-меки и хармонични влияния – и двете планети се свързват с благоденствието, мира, просперитета и спогодбите

Сподели: