Комета C/2021 O3 (PanSTARRS) – тя ли е знамението за 2022 година?

Едно от най-забележителните астрономически явления през изминалата година беше кометата Леонард, която стана известна като своеобразна Коледна звезда, достигайки най-голямата си яркост в края на декември 2021 година. В началото на януари 2022 г. кометата Леонард достига своя перихелий и се разпада. За нея имаме отделна публикация, където е представено тълкуване на това знамение от гледна точка на мунданната астрология.

Сега отново сме свидетели (тези, които имат необходимите наблюдателни средства) на поредното небесно знамение. Това е кометата C/2021 O3, която беше открита от астрономите още на 26 юли 2021 година с помощта на телескоп PanSTARRS. Тогава са направени първите снимки. В момента на нейното откриване тя се е движила в посока към съзвездието Пегас.

Възможно това ще бъде най-ярката комета през настоящата година. Бяха направени предположения, че кометата може да стане видима от края на април т.г.  По астрономически данни кометата C/2021 O3 се движи по издължена елиптична орбита, като на 21 април 2022 г. се очакваше да стигне своя перихелий и да бъде на такова разстояние от Слънцето, на каквото е Меркурий. Приблизително по същото време се очакваше и пикът на нейната яркост – около 7,4 зв.вел.

Най-добри условия за видимост на кометата ще има в Северното полукълбо, където може да се наблюдава в началото на май. В периода от края на април и през май кометата ще се движи на фона на съзвездията Овен, Телец, Персей и Жираф. На 02 май имаше интересно астрономическо събитие, при което младата Луна (първи лунен сърп след новолуние), Меркурий в неговата вечерна фаза и новооткритата комета едновременно застават на фона на звездния куп Плеяди. Обектите могат да се наблюдават с помощта на по-силен бинокъл. С просто око кометата трудно може да се види, а и дори Меркурий не винаги е толкова забележим, което се дължи на атмосферните условия и когато е разположен по-ниско над хоризонта.

Дотук астрономическите наблюдения показват, че кометата е бледа и бавно увеличава яркостта си. Засега се предполага, че може и да не стигне перихелия си и преди това да се разпадне. Ако все пак оцелее след сближаването си със Слънцето, вероятността да може след това да се наблюдава с просто око, без помощта на оптични средства, е ниска.

Ако го преведем на езика на предсказателната астрология, от една страна видимостта, макар и с помощта на оптични средства, на кометата на фона на Плеядите не се счита за особено положително знамение. Още от античността Плеядите са имали сакрален и магически символизъм. Според древните вавилонци именно в Плеядите е било ”тайното място” на Луната, тоест нейната екзалтация. Във Вавилон след хелиакалния изгрев на Плеядите е започвала новата година. Затова в редица древни култури те са имали и селскостопански символизъм. В културата на келтите с акроничния изгрев на Плеядите е започвал месецът на скръбта по починали приятели и другари. Тогава са се отправяли молитвите за душите на мъртвите. Ако се синхронизира с нашия календар, тогава се е падал сегашният месец ноември. Вероятно още там се откриват корените на традицията да се празнуват Хелоуин и Денят на Всии светии. Има и такъв празник в Мексико, посветен на мъртвите.

Наред с това този астеризъм носи и демоничен оттенък. В астрологията на древна Месопотамия Плеядите са били известни като Сибиту – седемте демона. В древната ведическа (индийска) астрология в Плеядите се проектира накшатра Криттика, която се свързва с божеството Картикейя (една от еманациите на Марс). Плеядите се свързват с божеството Агни и свещения огън. Духовната енергия (шакти) на накшатра Криттика се свързва със силата на пречистващия огън, който изгаря всичко негативно. Влиянието на тази накшатра в своите по-крайни проявления може да даде и фанатизъм, непреклонно следване на някаква философия, цел, принципи или духовно-еволюционна програма. При защита и отстояване на своите морално-етични възгледи такива индивиди могат да се отличават с рязкост и категоричност, така ще изглеждат в очите на околните. В античната елинистична астрология Плеядите са известни като Седемте сестри. Известни също така като Атлантиди, в древногръцката митология Плеядите са били дъщери на Атлант и Плейона. Шест от тях са били видими, а една – невидима или изгубена.  Те са били от свитата на богинята-девица Артемида, но един ден боговете ги преместват на небето, след настоятелно преследване от страна на Орион. Имената на сестрите съответстват на наименованията на седемте звезди в състава на звездния куп: Алциона, Майя, Електра, Меропа, Тайгета, Келено, Стеропа. В тази група са включени и техните родители – Атлант и Плейона. Най-ярката звезда в Плеядите е Алциона.

На Плеядите през вековете се е придавал мистичен и магически символизъм. В античността те са били свързани със силата на природните стихии. Също така това е място, което се свързва с всякакви тайни, окултни процеси и мистични преобразувания.

В този смисъл, ако трябва да разтълкуваме символизма на кометата C/2021 O3 на фона на Плеядите, в мунданен план тя може да бъде свързана с някакви тайни споразумения между правителствата и световните елити. Както твърдят любителите на конспиративните и алтернативни теории, светът вече е навлязъл в процес на такова преобразуване и се движи в посока към подмяна на съществуващата система с друга. И в момента се подготвя почвата за тези промени, намираме се в своеобразна ”чакалня”, тоест преходен период.

Не на последно място следва да се има предвид и символизмът на Плеядите, свързан с тъгата и скръбта. На това за съжаление сме свидетели през последните месеци. Напоследък много се говори за броя загинали и убити цивилни в Украйна, събират се доказателства за водене на по-нататъшни процеси в институции по правата на човека. В информацията, която се подава от двете страни в конфликта, има доста неясни моменти. От друга страна, с оглед на това, че засега според астрономическите данни не се очаква голяма яркост на кометата и нейното поведение в Космоса все още е нестабилно, на този етап трудно може да се прогнозира най-зловещият сценарий, за какъвто вече открито говорят световните лидери и подчинените им обслужващи медии.

Ако се отчете и връзката на Плеядите със селскостопанския сезон в редица антични култури (все пак тук някога е била екзалтацията на Луната в Телец), преминаването на кометата на фона на този звезден куп прави една идея по-реална евентуалната продоволствена криза в някои държави и региони, възможно е да има недостиг на някои основни стоки и суровини. Това, от своя страна, ще задвижи и редица икономически процеси. По някакъв начин може да рефлектира върху електронните разплащания (банкови транзакции) и електронните пари, както и върху междубанкови споразумения в глобален мащаб.

Засега няма данни за цвета и характеристиките на кометата, така че на този етап могат да се правят предположения само на база на нейната проекция в Плеядите и техния символизъм.

Сподели: