Кометите: небесно знамение или случайност?

.

 

Сред всички небесни обекти кометите са привличали най-голямо внимание през всички времена. Тъй като тяхната поява в Слънчевата система е сравнително рядка, в комбинация с техния необикновен и странен вид, както и последиците, които носят в глобален план, те се отчитат като много специфично явление. И тяхната поява винаги носи непредсказуем характер, особено в антични времена, когато човечеството не е имало съществен технологичен напредък, за да може да наблюдава какво се случва в Космоса.

 

Във всички страни и всички времена странният вид на кометата и нейната внезапна поява в небето са всявали страх и суеверия сред хората, били са възприемани като своеобразно небесно знамение за предстоящи тежки времена. Човешката фантазия винаги е съзирала в тях апокалиптично послание.

 

Историята потвърждава, че комети са се появявали в годините, когато е имало смърт на изтъкнати владетели, сред тях са римските военачалници Помпей (48 г. пр. Хр.) и Марк Агрипа (12 г. пр. Хр.), римските императори Гай Юлий Цезар (44 г. пр. Хр.), Тит Флавий Веспасиан (79 г.), Опелий Север (218 г.), Константин (336 г.), Валентиниан (455 г.), водачът на хуните Атила (453 г.), Меровий (577 г.), Хилперик (584 г.), император Маврикий Тиберий (602 г.), пророк Мохамед (632 г.), Лудвиг Благочестиви (837 г.), император Лудвиг Втори (875 г.), полският крал Болеслав Първи (1024 г.), френският крал Робърт (1033 г.), полският крал Казимир (1058 г.), френският крал Хенри Първи (1060 г.), английският крал Харолд Втори (1066 г.), римският папа Александър Трети (1181 г.), английският крал Ричард Първи (1198 г.), френският крал Филип Втори Август (1223 г.), император Фридрих (1250 г.), римските папи Инокентий Четвърти (1254 г.) и Урбан Четвърти (1264 г.), княз Висконти Милански (1402 г.), крал Карл Страшни (1476 г.), крал Филип Красивия, Карл Пети (1505 г.), Франциск Втори (1560 г.) и т.н.

Според прочутия средновековен лекар и алхимик Парацелз кометите се изпращат от ангелите като знамение за предстояща смърт.

 

От антични времена астролозите са се опитвали да прогнозират ефектите, които носи появата на комета в небето. Но тъй като всяка комета сама по себе си е уникално и непредвидимо явление, изключително трудно е да се прогнозират всички възможни варианти на проявление в материален план – дали това ще са войни, епидемии, наводнения, лоша реколта или смърт на владетел. В резултат на многовековна наблюдателна практика астролозите успяват да съберат достатъчно данни за ефектите на една или друга планетна конфигурация, докато в случая с кометите този подход е неприложим, тъй като тяхната поява винаги носи непредсказуем характер, това не са повтарящи се планетарни цикли или фази.

 

Как се оценяват ефектите на кометите в мунданната астрология?

 

На първо място се е гледало на фона на кое съзвездие се движи кометата в нощното небе, съответно се е отчитала и проекцията в зодиакалните знаци. В по-късната мунданна астрология ефектите се определят според проекцията в някой от 12те зодиакални знака, като всеки от тях има определена символика. Също така ефектите се изявяват и по триплицитет, тоест знаци от огнения, от въздушния, от земния или от водния тригон.

 

Наред с това зависи дали кометата се появява на изток или на запад. Кометите, които се появяват на изток или в източната четвърт на небето, обикновено носят бърз и скоротечен ефект. Въздействието върху атмосферата е по-силно, ако кометата се показва в западната част на небето, а ефектът може да бъде по-продължителен във времето. Небесният сектор, където кометата се появява за пръв път, показва частта от Земята, в която нейните ефекти ще се усетят най-силно, а зодиакалният знак, в който се проектира, сочи локацията – държава, империя, кралство и т.н.

 

След появата на Халеевата комета през 1758 г. умира английският крал Джордж Втори (1780). През 1066 г., непосредствено след като небето се появява комета, настъпва смъртта на крал Харолд и идва норманското нашествие в Англия. Крал Вилхелм от Нормандия веднъж казал, че ”винаги може да се наблюдава комета, когато кралството се лишава от своя крал или когато кралят губи своята власт.”

 

През 2020 година наша гостенка беше комета Неовайз, открита на 27 март 2020 г. от космически инфрачервен телескоп. Това беше най-ярката комета в небето през последните години. На минимална дистанция от Земята кометата е преминала на 23 юли миналата година. Следващата възможност да бъде наблюдавана тази комета ще е чак след няколко хиляди години. Кометата се е появила близо до неподвижната звезда Капела от съзвездието Колар (Колесничар), малко по-вляво и по-надолу. В проекция върху тропическия Зодиак Капела се намира на около 22 градуса Близнаци (да послужи като ориентир). Заедно с кометата преди зазоряване се е наблюдавала и Венера, малко по-надясно от кометата и звездата Капела. За късметлиите, които са успели да го видят, гледката е била наистина забележителна – комета Неовайз, бляскава Капела и още по-сияйна Венера.

Сподели: