Наталeн практикум: Ангела Меркел: първата жена – федерален канцлер на Германия

В тази публикация ще разгледаме накратко наталната карта на Ангела Меркел – едно от най-известните имена в рамките на Европейския съюз и на световната политическа сцена. Нейната карта е с рейтинг В в Астродатабанк, тоест час на раждане, съобщен по спомени или биографични данни. Не е прецизен до минута, но с този час няма гранични позиции в хороскопа. Допълнителна проверка с помощта на специфични ведически методи (индийска астрология) предполага малко по-късен час, поне с 4-5 минути, но за методите на традиционната западна астрология, които ние ще използваме в анализа, това не е от ключово значение, тъй като целта на публикацията не е свързана с точна прогностика, а с тематичен анализ на наталната карта.

 

Интересно е да се отбележи, че образованието на Ангела Меркел е свързано с научна кариера. Още в гимназията тя е била много силна по математика и руски език. Впоследствие завършва образование в областта на квантовата химия и защитава докторантура. По тази специалност е работила от 1986 до 1989 година – сравнително кратък период от време, след което идват демократичните промени в Германия и тя се ориентира към политиката. Нейното израстване в политиката започва от 1990 година, когато става член на Бундестага. Впоследствие заема министерски постове. Има изяви по партийна линия – на 10.04.2000 г. е избрана за председател на ХДС (Християндемократически съюз). А от 21.11.2005 г. заема поста Федерален канцлер на Германия. Списание ”Форбс” многократно я определя като една от най-влиятелните жени в света.

 

Това беше кратка биографична справка, на чиято база може да се направи астрологичен анализ с помощта на методи от традиционната астрология. Фокусът ще бъде върху политическата кариера.

 

На първо място виждаме две ъглови планети, при това в двата най-силни ъглови дома – Марс в първи дом и Сатурн в десети дом. Нептун е много близо до Медиум Цели, но както неведнъж сме споменавали, традиционната астрология работи само със септенера (двете светила и пет планети), съответно трите транссатурнови планети нямат никакви сигнификации в античната схема. Също така, както сме споменавали в други наши статии, те нямат и доказани знаци на екзалтация, респективно падение. Нито имат еталонни качества, нито управляват терми и триплицитети, и т.н. Венера е основен управител на 10 дом – тя в комбинация със Сатурн, като се вземат предвид и знаците, в които се намират двете планети, може да се вземе като сигнификатор на химически профил. Но в случая профилът е по-специфичен – Квантова химия, която е повече свързана с физиката и механиката. Така че има резон Марс и Сатурн да имат отношение към този профил. Венера като първи управител на 10ти дом не заема ефективна позиция в хороскопа. И фактически Ангела Меркел, след като защитава своята докторантура, се е занимавала с научни изследвания, а за тази дейност се определят други сигнификатори. С оглед на това подходяща позиция заемат Меркурий и Юпитер, които са източни спрямо Слънцето и имат аспект със Сатурн в 10 дом. Двете планети се намират в лъчите и в съвпад с Низходящия лунен възел, което е подходяща позиция за изследване на скрити закономерности и процеси. Особено в комбинация със Сатурн в Скорпион, който е тъмен знак и се свързва с тайните, с всичко скрито. А съвпадът на Меркурий и Юпитер само по себе си дава добри мисловни способности, може да даде и интерес към по-сериозните науки – за това има и съответстваща връзка със Сатурн.

 

След демократичните промени в Германия Меркел започва активно да се изявява в политиката. За това поприще вече са нужни други сигнификатори. Слънцето е естествен сигнификатор на властта, също така Юпитер и Сатурн като две социални външни планети играят важна роля. Тоест тук използваме не една планета-сигнификатор, а комбинация от планети, тъй като макар че само три планети са свързани със занаятите в античната астрология, в качеството си на сигнификатори те не могат да обхванат целия спектър от възможни професии. Във всяка професионална сфера, посочена от една или друга планета, има много алтернативни направления. Така например Марс може да бъде и бръснар, и месар, и хирург, и войник, и пожарникар, и грабител. В каква посока ще се реализира нативът – това вече зависи от комбинациите на основния сигнификатор с други планети, както и от техния статус в хороскопа. Дори и в правото, което е по Юпитер като естествен сигнификатор, има адвокати, има и нотариуси, има съдии и прокурори, има и висши магистрати. Тук вече и рангът има значение, като под ранг не се разбира само материално положение, тоест какви ще са доходите. Да се определи рангът на хороскопа е една от най-сложните задачи, пред които се изправят повечето съвременни астролози. В модерната астропсихология такива техники изобщо липсват.

 

Да се върнем към политическата кариера на Ангела Меркел – какво я определя? Както виждаме, Юпитер няма управление върху 10 дом, Слънцето също. Но има нещо интересно. Юпитер, макар и да се намира в лъчите на Слънцето, е в източна позиция спрямо него и само няколко дни след раждането прави важна фаза – хелиакален изгрев, по този начин той излиза от лъчите и става видим. Наред с това той се намира и в знака си на екзалтация, а по квадрантна домова система е в 7ми дом. А и да не забравяме, че управлява изгряващия знак в хороскопа. В такъв случай той може да се приеме за дорифорий спрямо Слънцето, тъй като вече излиза от изгаряне. От своя страна Сатурн е разположен далеч от Медиум Цели и не е в същия знак, макар и да има есенциални достойнства във Везни, така че той по-скоро сработва и дава по-изявени ефекти заради тригона със силен Юпитер, който може да се третира като копиеносец (дорифорий) на Слънцето. Освен това според античната вавилонска астрология едно от най-мощните знамения е било хелиакална поява на планета в знака на нейната екзалтация – т.нар. тайно място (hypsoma). През 90те години Меркел е заемала министерски постове в институции, отговарящи за редица обществени въпроси. Тук може би се е изявила квадратурата на ъглов Сатурн с Луната, тя дава ангажираност със социални проблеми (между тях няма пълна рецепция, но Луната е приета от Сатурн). През последните години тази квадратура може да е изиграла роля на фактор, който е смъкнал рейтинга на Ангела Меркел след прилагане на редица непопулярни сред местното население мерки по отваряне на германската граница за бежанци и тяхното настаняване в Германия.

 

Допълнително указание за това, че Ангела Меркел е нацелила точния момент, стигайки до поста на федерален канцлер през 2005 година, дава и картата на Голямата мутация, тоест на съвпада на Юпитер и Сатурн през 2000 година. Това са техники от мунданната астрология, които няма да засягаме и обсъждаме тук, те са за напреднали практикуващи астролози.

 

Както споменахме по-горе, Юпитер в специфична фаза спрямо Слънцето, който наред с това се намира в знак на екзалтация и в ъглов дом, при което има и хармоничен аспект с планета в 10 дом, е изиграл роля на фактор, който спомага за нейното издигане на политическата сцена. Допълнително влиянието на тройния съвпад в Рак се подсилва и от жребия Фортуна, който се намира в същия знак. Тази карта определено може да претендира за ранг и затова не се разглежда по същия начин като казусът ”Професия” в хороскопа на един обикновен средностатистически човек. В античната астрология има много тематични жребии, всеки от тях има своето специфично значение, но те не са предмет на задълбочено разглеждане в този формат на изложение. Само може да се разгледа допълнително Жребият на управниците, който в картата на Ангела Меркел попада на около 26 градуса Риби. Жребият се управлява от силен Юпитер, чиито астрологични параметри и ефекти сме описали по-горе, има и доста точен аспект с ъглов Марс. Интересно е да се отбележи, че през 2005 година, когато г-жа Меркел за пръв път е назначена за федерален канцлер, Юпитер е бил управител на годината, а годишната профекция попада в знака на споменатия жребий. И фактически по три различни техники Юпитер се изявява като хронократор за периода.

 

В тази връзка, относно гореспоменатия тематичен жребий, е интересно да се отбележи, че след изтичане на 16-годишния мандат на Ангела Меркел предстои смяна на астрологични условия и в периода 2022-2023 г. няма благоприятни индикации за нейната политическа кариера. Освен че Марс в момента се изявява като хронократор, тоест управлява периода, в близките година или две (зависи от точността на часа на раждане) предстои и примарна дирекция на Марс, като наред с това дирекцията ще засегне и Жребия на управниците. А в наталната карта на Ангела Меркел Марс заема ъглов дом, но в нейния случай той е малефик извън секта, освен това е ретрограден. Не са изключени и смущения от здравословен характер (нещо старо и хронично), но достоверна прогноза за това няма как да бъде направена само с една или две техники. Тук отбелязваме само някои тенденции с по-общ характер. С оглед на всичко това може би по-разумно решение би било г-жа Меркел да си вземе почивка и временно да се оттегли от активен политически живот, или поне да не заема твърде отговорни управленски постове, докато не отминат неблагоприятните астрологични влияния, които носят временен характер.

Сподели: