Персеиди и астрология

Метеорният поток Персеиди и астрология:

Августовското нощно небе ни дарява една от най-красивите гледки, това е месецът на метеорните потоци. С най-голяма популярност сред тях се ползват Персеидите. Това са бързи метеорити, които се движат със скорост по 59 км на секунда и оставят след себе си забележима следа. Персеидите са един от най-атрактивните и ярки метеорни потоци, но все пак, за по-добра видимост, е желателно да се наблюдава далеч от светлините на града. Пиковата активност на метеорния поток Персеиди е в периода от 10 до 13 август, тогава има най-добри условия за наблюдение.

Наблюденията на този метеорен поток имат история от около 2000 години. Най-старите данни за Персеидите идват от Далечния Изток. В Европа, в епохата на ранното Средновековие, този метеорен поток е бил известен с името ”сълзите на Свети Лаврентий” (застъпник на християнската вяра, измъчван и убит в Рим на 10 август 258 година по времето на управление на император Валериан, който е бил известен с антихристиянски настроения).

Този метеорен поток се излъчва от съзвездието Персей, оттам идва и името му – персеиди. Персей е един от героичните персонажи от древногръцката митология. Роден като полубог и получовек – майка му се казвала Даная, простосмъртна, а баща му бил самият Зевс, син на Сатурн и Рея от династията на Титаните, деца на Земята и Небето, произлезли от Хаоса. Според античния мит Персей трябвало да убие жената чудовище Медуза Горгона, от чийто поглед всеки мъж се превръщал в камък. Някога Горгона била прекрасна млада девойка, простосмъртна. И след като Посейдон я съблазнява в храма на Атина, разгневената богиня превръща девойката в грозно чудовище. Персей тръгва на път, за да се срещне с Горгона и да я убие, носейки крилатите сандали на Хермес, диамантен меч, изкован от Хефест, и магически шлем, предоставен от Аид, който да го направи невидим. Персей извършва героична постъпка, убивайки Медуза Горгона, от чиято отсечена глава бликва кръв и създава крилатия кон Пегас. На връщане Персей среща Андромеда, дъщеря на цар Цефей и царица Касиопея, прикована към скала, за да бъде жертвана на морското чудовище Цетус. Персей спасява красивата девойка и се жени за нея. По-нататък, когато приключва със своите героични дела, Персей подарява главата на убитата Горгона на Атина, която я поставя в центъра на своя божествен щит. В края на историята Персей, Андромеда, Цефей, Касиопея, крилатият кон Пегас и морското чудовище Цетус получават място сред звездите – тези съзвездия могат да се наблюдават през летния сезон. Неподвижната звезда бета Персей, известна като Алгол, е получила името си в чест на митологичната Медуза Горгона. Алгол е включена в списъка с 30те ярки неподвижни звезди според Анонимния от 379 г., за който сме писали по-подробно в една от нашите предишни публикации в страницата.

Сподели: