Планета злосторник

Сахл Ибн Бишр за намаляване на вредата на планета злосторник

В тази публикация продължаваме да ви запознаваме с интересни афоризми на средновековния астролог Сахл Ибн Бишр, живял около 786 година. Прочул се е като астроном, математик, астролог и писател. Написал е множество астрологични трактати, част от които са били преведени впоследствие на латински език и са се разпространили из Европа. Сред тях Книгата за звездните предзнаменования, Трактатът за въпросите, Книгата за елекциите, Трактатът за мунданната астрология и други са били преведени на латински език.

• Съждение 18: Когато планета злоссторник или малефик е добре поставена.

Ако планета малефик е ориентална (това се случва, когато тя се появява на изток сутрин), в собствен домицил или в собствена екзалтация, и не се присъединява към друг злосторник, който би могъл да ѝ попречи, тя е по-добра и по-достойна, отколкото ретрограден и възпрепятстван бенефик.

• Съждение 20: Когато планета малефик е в Асцендента.

Ако малефик се намира в Асцендента, в собствен домицил или в екзалтацията си, неговото зло е ограничено; ако обаче той е ретрограден в Асцендента, неговото зло става по-силно, което го прави и по-променлив, многолик [бел. прев.: в своите проявления, т.е. ефектите, които дава].

Източник: ”Трудовете на Сахл и Машала” в превод от арабски на Бенджамин Дайкс, глава ”50 афоризма”, стр. 56.

Сподели: