Планета малефик

Продължаваме с афоризмите на Абу Машар ( средновековен астролог, написал много книги за астрологията).

Да видим какво е казал за планета малефик в хороскопа. Да, макар и да е своеобразна тема табу за повечето съвременни астропсихолози, планети злосторници съществуват, както и негативни аспекти с тяхното участие (а не предизвикателни или дисонансни).

”Когато добра звезда [планета] се движи към зла, добродетелта на злата звезда се свързва с добродетелта на добрата звезда, подобно на съвместно пътуване на мъдрец с глупак: мъдрият човек преценява какво говори, глупакът добавя своите празни брътвежи, без да го е грижа за последиците.

Звездата на Марс е подобна на лъва и змията, необходимо е да се избягва. Звездата на Сатурн е подобна на глупав и страхлив крадец. Още повече, когато виждаме зла звезда, която е повредена – това причинява огромни щети, които никой освен Бог не може да предотврати; практически това е подобно на бясно отвързано куче, което хапе неудачници, или на отчаян крадец, въоръжен с меч, който убива всекиго, когото срещне.”

Има и ситуации, в които вредите на планета малефик се редуцират. Това зависи от сектата, както и от положението на малефика в определени места в хороскопа. Именно затова за отправна точка се взема моментът на раждане, дали е през деня или през нощта. От това зависи кои планети ще бъдат по-изявени и с какви ефекти – както малефици, така и бенефици. Както споменахме и в уводната ни статия, трите транссатурнови планети не участват в тази схема, съответно нямат секта (дневна или нощна) и техният ефект не може да бъде оценен.

Сподели: