Ингресия на Слънце в Дева от 23 август

На 23 август около 06:16 ч. местно време Слънце ще премине в зодиакалния знак Дева в проекция върху еклиптиката. След края на август жегите постепенно намаляват и това е периодът, когато можете да се насладите на все още топло лятно време, но вече без екстремни горещини.

 

В тази публикация ще ви запознаем с някои интересни факти за Слънце в Дева и съзвездието Дева.

 

В астрологията това е един от човешките знаци, също така и двойствен знак, който бележи преходен период между смяна на сезоните (лято/есен). След като в знака Лъв слънчевата топлина е достигнала своя апогей, в знака Дева тя постепенно намалява.

 

От гледна точка на астрономията Дева е най-голямото зодиакално съзвездие в небето. По големина то отстъпва само на съзвездието Хидра, което е извънзодиакално. Това съзвездие е било познато на хората още от преди новата ера, имало е множество легенди и митове за него. Официално го открива Птолемей през втори век, който го включва в своя каталог със съзвездия. В Древна Гърция това съзвездие е било свързано с богинята на плодородието Деметра, оттам идва и връзката му със земеделието. В тогавашния арабски свят съзвездието е било свързано със сезона на винопроизводството и с прибиране на реколтата.

 

Най-ярката звезда в съзвездието Дева (говорим за астрономически позиции) е Спика (алфа на Девата), която според древните астролози има духовна природа. В превод от латински наименованието на звездата означава ”пшеничен клас”. Благодарение на тази звезда древният учен и астроном Хипарх открива прецесията. Най-използваната в Индия прецесия (айянамша) е свързана с тази неподвижна звезда – Лахири Читрапакша. Според древния ведически лунен Зодиак звездата Спика се пада в накшатра Читра, която се счита за един от благоприятните астеризми. В отсрещната точка, където според ведическата астрология започва накшатра Ашвини, е началото на знака Овен.

 

В съзвездието Дева има и други ярки звезди. На второ място е звездата Порима, известна също така като Арих (гама на Девата). Първото наименование на звездата е свързано с една от двете спътници на римската богиня на раждането и пророчеството Кармента. За другото име на звездата няма информация.

 

Третата по яркост звезда в това съзвездие е Виндемиатрикс (епсилон на Девата). В древногръцката митология тя се е свързвала с винопроизводството, а в арабската митология и в Библията се асоциира с пророците. Тези позиции на звездите, както казахме, са в съзвездието Дева, а не в зодиакалния знак. В момента в 00-01 градуса Дева (по общоприетия тропически Зодиак, който отчита еклиптична проекция) се намира кралската звезда Регул (алфа на Лъва).

 

Сподели: