Нов мунданен цикъл: Съвпад на Марс и Сатурн на 5 април 2022

На 05.04.2022 г. в ранните часове на деня преди зазоряване беше точният съвпад на Марс и Сатурн по зодиакална дължина. В проекция върху еклиптиката той попада в трети деканат на знака Водолей, който се управлява от Луната. А от гледна точка на реалните позиции съвпадът се случва на фона на съзвездието Козирог, в задните му части – там, където е рибешката опашка.

 

Както сме споменавали и в предишни наши публикации, това е един от па-важните планетарни цикли, известен в мунданната астрология като Средна мутация.

 

Според средновековния арабски астролог Машала този съвпад на мунданно ниво е свързан с военни действия, битки и инциденти. В сегашния случай по-голяма сила има Сатурн, в чийто знак се случва този цикъл. Марс във Водолей е в позиция перегрин и се подчинява на Сатурн, който се намира в момента в своя домицил. Тъй като съвпадът е в човешки знак, неговото влияние може да има по-мащабни проявления в мунданен план, тоест да засегне редица държави и региони. Конкретно за България този съвпад не дава указания за военни действия, ако го разгледаме спрямо картата на годишната революция от 20 март. Този съвпад във въздушен знак обещава по-ветровито време, особено през първото тримесечие, до следващата сезонна ингресия.

 

Нека да видим какво е тълкуването на този съвпад в античната литература:

„Когато Марс и Сатурн са в съвпад във Водолей, това носи суша и липса на дъжд. Инциденти при пътувания и напаст от влечуги.“

 

По-силно влиянието на този съвпад може да се усети и нас в рамките на текущия месец, тъй като той заема ъглова позиция в картата на първата сизигия след пролетната ингресия (новолуние в Овен). В картата на лунацията от 1 април тройният съвпад на Венера, Марс и Сатурн е разположен в 10ти дом, но поне се малко по-далеч от неговия връх. Важно е да се отчете, че в градуса на Медиум Цели не се проектират негативни неподвижни звезди, макар че според астролозите от античността проекцията на тройния съвпад в задните части на Козирога не се счита за особено благоприятна позиция. На държавно ниво не е изключено да има решения, които не са в полза на народа и обслужват чужди интереси. 

 

Но нека се върнем към картата на мунданния съвпад. Върху Асцендента не изгряват силни неподвижни звезди по проста зодиакална проекция, а сравнително близо до Медиум Цели кулминира звездата Антарес, известна със своя марсов нрав. Цикълът на Марс и Сатурн попада в изгряващия знак в тази карта, освен това се случва като едно от знаменията след първи лунен сърп. При това вече са видими в небето – тази сутрин около 6 часа имахме възможността с очите си да видим този съвпад в небето.

 

В картата на мутацията прави впечатление Луна в последния градус на знака и близо до звездния куп Плеяди. Тя се отделя от Главата на Дракона и прави квадратура с Венера, която също е разположена в последния градус на знака. Това като цяло дава указания за по-изразени ефекти (от предходните периоди и цикли), които продължават да дават отражение и върху текущата икономическа и политическа ситуация в страната. Може също така да се повиши градусът на напрежението и недоволството сред обикновените хора. Това може да бъде свързано и с някои външни фактори за страната, за което дават указания фините деления на Зодиака в картата на този планетарен цикъл. Недоволството на локално ниво е свързано и с влошеното икономическо положение на повечето хора, при което индексацията на доходите и увеличаването на официалната минимална заплата не могат да компенсират поскъпването на живота.

 

В рамките на същия ден Венера сменя знак и минава в екзалтация, където ще даде повече благотворни ефекти. Но все пак следва да се отчете, че Венера няма управление нито върху годишната ингресна карта, нито върху картата на мутацията, която в момента анализираме.

 

Луната има силно влияние върху тази карта, тъй като е управител на деня и часа. Бидейки в съвпад с Главата на Дракона, тя същевременно е направила хармоничен аспект с Юпитер, при което и двете планети се намират в знаци на есенциална сила. Така че това в голяма степен намалява негативните ефекти на съвпада на Марс и Сатурн в изгряващия знак на картата.

 

 

Юпитер вече е преминал в източна позиция спрямо Слънцето и след броени дни, ако се доверим на повечето астрономически приложения, се очаква негов хелиакален изгрев, т.е. първа поява в утринното небе. При това положение благотворната сила на Юпитер започва да нараства. Въпреки това в картата на мутацията има указания за все още нестабилно положение и в социално-политически, и в икономически план. На дневен ред в медиите и социалните мрежи могат да излязат някои моменти, свързани със социалната политика на държавата. Имаше такива указания и в картата на годишната революция от 20 март, за което бяхме писали. В икономически план засега има указания за продължаващо забързване на инфлационните процеси, това в голяма степен е обусловено от външната конюнктура. 

Сподели: