Пълнолуние в 22 градуса Козирог на 13 юли

Наближава поредната важна лунация за месеца – фаза на пълна Луна. Това ще бъде и така нареченото Суперлуние на годината. В проекция върху еклиптиката това пълнолуние ще се случи по оста 22 градуса Рак-Козирог, т.е. двете светила ще бъдат в точна опозиция в тези знаци.

От астрономическа гледна точка суперлунието е моментът, когато пълнолуние или новолуние съвпадне с перихелия, т.е. когато Луната се доближава най-много до Земята.

Ще разгледаме накратко картата на лунацията.

Асцендентът е в 3ия градус на знака Водолей, а светилата в картата попадат в двойка слаби и не особено благоприятни домове. В 6ти дом се намират Слънцето и Меркурий, а в 12ти е Луната. Картата е нощна, така че тук Луната има по-важно значение. Освен това и във фаза пълнолуние нейното влияние доминира, тогава Луната е най-силна.

Картата на лунацията се управлява от Сатурн, който има управление върху знака на Асцендента, освен това се намира и в първи дом. Допълнително влияние има и на Меркурий, но той не вижда изгряващия знак, съответно не може и ефективно да управлява. Освен това в момента той е в слаба позиция и неефективен дом, отива към изгаряне.

Сатурн в първи дом на лунацията дава указания за сравнително стабилно положение до края на лунния месец, но с тенденция към зацикляне, особено имайки предвид ретроградната му фаза. В рамките на същия ден има и точен тригон между Сатурн и Венера, която се намира в 5ти дом на лунацията. Това дава указания за възможно преразглеждане на някои въпроси, свързани с дипломатически представителства и отношения. В туристическия бранш може да се очаква сравнително спокоен сезон, поне до края на месеца.

Марс и Сатурн имат отношение към 10ти дом в картата на лунацията. Марс е в много слаба позиция – знак на заточение, извън секта и в кадентен (падащ) дом. Има рецепция по екзалтация с Луната, а тя също е разположена в падащ дом – 12ти, който отговаря за скрити процеси. В тази позиция двете планети не дават заявка за стабилност и лесно постигане на споразумение в сферата на държавните дела.

Пълнолунието традиционно се счита за фаза на кулминация, т.е. всичко, което е започнало след фаза новолуние, придобива отчетлива и завършена форма около средата на лунния месец, когато Луната се изпълни със светлина. Следва да се отчете, че в рамките на знака Луната няма сходящи аспекти с планети от септенера. Ако се разглеждат транссатурнови планети, тя се движи към съвпад с Плутон, което е още едно указание за скрити процеси, силна борба за власт и влияние, с всякакви средства, включително и чрез внушение. Последният аспект на Луната преди тази фаза (но вече в орбиса на пълнолунието и неговите ефекти) е бил опозиция с Меркурий. За него бяхме писали, че в началото на юли е направил хелиакален залез и сега е в лъчите на Слънцето, недостъпен за наблюдения в невидима фаза. Броени дни след пълнолунието предстои горен съвпад на Меркурий със Слънцето – на 16 юли. Това говори за продължаващи ефекти, свързани с липса на съгласуваност и добра координация на колективно и управленско ниво.

Ако говорим за влиянието на това пълнолуние в индивидуален план, тази фаза е подходяща за очистващи процедури и медитативни практики.

В дните около пълнолунието обикновено бликва поток от емоции и хората стават по-несдържани в своите реакции и изказвания. Но точно това е моментът, когато можете ясно да видите какво е истинското отношение на отсрещния към вас и какво наистина мисли и чувства. По време на пълнолуние всички маски падат, емоциите вземат връх и стават по-неконтролируеми. Наред с това и психиката е по-уязвима, хората стават по-раздразнителни и лесно се засягат. Пълнолунието е прекрасен момент за разкриване на някои премълчавани истини, ако човек бъде провокиран.

Това пълнолуние като цяло поставя сериозен отпечатък и няма полъх на авантюризъм и фриволност. В сферата на личните взаимоотношения донякъде ще ограничава безгрижните пориви на Венера в Близнаци, тъй като управителят на лунацията има точен тригон с нея, в който доминира неговото влияние, при това е силно поставен в картата.

Луната е в амбициозния Козирог, но разположена в 12ти дом тя не търси публичност и светски изяви. Тук взема връх сатурновият аскетизъм.

Какви ще са основните ефекти на предстоящото пълнолуние?

• Възможно е изостряне на психосоматична проблематика при някои по-чувствителни и лабилни хора.

• Хора, които трудно понасят изолация и самота, могат да усещат известен дискомфорт.

• При хора, които страдат от ниска самооценка или недостиг на внимание, също има вероятност от изостряне на вътрешния дискомфорт.

• Изблик на натрупано вътрешно недоволство, при което пада нивото на търпимост и човек по-лесно реагира на външни провокации.

• Много шум за нищо: изкуството с много думи да не кажеш нищо съществено, като се акцентира върху емоционалната компонента на целевата аудитория.

И тъй като около пълнолуние хората стават много по-чувствителни и податливи на внушения и всякакви апокалиптични прогнози, държим да отбележим още един път, че предстоящото на 21 юли затъмняване (окултация) на Марс, няма да е видимо от територията на България, нито в цяла Европа. Същото се отнася и за окултацията на Уран на 22 юли. Призоваваме ви да подхождате с умерен скептицизъм към негативните прогнози, обосновани с тези фактори.