Уитни Хюстън: пътят на славата

Продължаваме нашата рубрика с натални практикуми за демонстрация на методите за анализ, които се използват в традиционната астрология. Ще разгледаме наталната карта на прочутата певица Уитни Хюстън. Сигурно няма човек, който да не е чувал за нея. Със своите забележителни вокални данни тя си спечелва прякора Гласът (англ. The Voice).

Уитни Хюстън е американска сингъл певица, имала е и няколко филмови роли. Една от най-успешните изпълнителки в музикалния бизнес, с множество издадени албуми и продадени записи. Щастливата ѝ звезда изгрява още през 1985 година, когато дебютира с първия си албум.

В тази публикация накратко ще разгледаме какви са индикациите за музикална и творческа кариера в наталната карта. Картата е с рейтинг АА, тоест най-висок рейтинг на достоверност и час на раждане, записан в рожден сертификат.

На пръв поглед няма планети около кулминация в хороскопа, нито в знака на Медиум Цели, нито в 11 дом. Няма и силни дорифории (т.нар. планети копиеносци). Прави впечатление обаче, че и двете светила са конфигурирани с бенефици. Картата е нощна, така че тук единствено Марс се откроява поради позицията си над хоризонта, но той е със слаб и неблагоприятен статус. Луната е водещо светило поради това, че раждането е нощно.

Виждаме, че в двата дома, които също имат отношение към трудовата заетост, има планети. Във втори дом, който се свързва с поминъка и начина на живот (от материална гледна точка), са позиционирани Луната и Юпитер, последният има сила по триплицитет и подкрепя с десен тригон планетите в шести дом – Слънцето и Венера, които в нейния случай дават ежедневна работа, свързана със сценични изяви. Силно есенциално Слънце тук е дало доста забележимо присъствие, сред колегите си може да се е откроявала с голяма амбиция, наред с това и с харизма, която идва от близостта на Венера до Слънцето. От друга страна, според античната традиция планетите са разположени в слаби домове и нямат аспект с планета, която да се намира около кулминация. Но Юпитер за нея играе много съществена роля, тъй като управлява двата най-важни ъглови дома в хороскопа. Неговата конфигурация със светилата донякъде редуцира неблагоприятните ефекти, които идват от двата малефика – Марс и Сатурн. В един знак с Луната, която е водещо светило, Юпитер дава подкрепящо влияние, освен това Луната управлява и жребия Фортуна в наталната карта на Уитни, така че тази конфигурация във втори дом ѝ е дала възможност за добър материален стандарт, който постига благодарение на таланта си и на доза късмет, който идва от тригона на Юпитер с Венера, както и от хармоничния аспект (доста точен) между двете светила. Освен това Юпитер е първата планета, към която апликира Луната след тригон със Слънцето.

Ако говорим за професионални сигнификатори, в наталната  карта се откроява силен Меркурий, който едновременно има три достойнства. Първо – в собствен домицил, където има есенциална сила. Второ – акцидентална сила поради позиция в ъглов дом. Седми дом се свързва с публични изяви, контакт с аудитория. И третото достойнство, което всъщност е ключът към този казус, е специфичната хелиакална фаза на Меркурий. Няколко дни преди раждането Меркурий прави хелиакална поява като вечерна звезда, тоест излиза от лъчите, става видим. В такъв случай той също може да изиграе роля като един от сигнификаторите на професията. Все пак тя е станала известна със своите забележителни вокални данни, тоест изкарва си прехраната с гласа си. Докато планетите във втори и шести дом не виждат изгряващия знак, Меркурий е разположен срещу Асцендента и изгрява на западния хоризонт след залез слънце.

Също така следва да се отбележи, че е била омъжена за човек от музикалния бизнес – певецът Боби Браун, който между другото е бил с няколко години по-млад от нея (една от традиционните сигнификации на Меркурий). Ако говорим за личния живот на певицата, за чийто брак се знае, че е бил доста бурен и съпроводен със скандали, за това е допринесла специфичната позиция на Венера, която е разположена близо до Слънцето (изгорена), в един от неблагоприятните домове, при което се заформя неблагоприятна фигура със Сатурн, който също е разположен в един от лошите домове. Въпреки че е подкрепяла съпруга си, в крайна сметка бурните им отношения завършват с развод през 2007 година. Но бракът е бил траен и е продължил 15 години, за което допринася гореспоменатата конфигурация в неподвижни знаци. Меркурий в залязващия знак, в качеството си на тематичен сигнификатор, може да даде и непостоянни професионални ангажименти, но в нейния случай кариерната тема е подкрепена от тригона между планетите във втори и шести дом.

Животът на певицата приключва драматично само на 48-годишна възраст, според официалната версия в резултат на смесване на антидепресанти с алкохол. Преди това, както се твърди, е имала проблеми с наркотиците, а още преди смъртта си трайно губи гласа си. Но като цяло може да се каже, че е имала късмет да успее в живота, за което е допринесла конфигурацията на Юпитер с двете светила и Венера, който управлява Асцендента и Медиум Цели в картата

Сподели: