Хефестион

В тази публикация ще ви запознаем с някои афоризми на антични астролози – от елинистичната епоха. Хефестион е гръцко-египетски астролог, живял през първата половина на 5 век в Тива. Предполага се, че е изповядвал християнство. Около 415 г. е написал голям компендум (сборник) “Апотелесматика”, състоящ се от три книги, в чиято основа са залегнали трудовете на Птолемей и Доротей Сидонски.

 

Ето какво казва Хефестион за управителите на триплицитетите. Текстът вероятно е бил написан в поетична форма, запазен е същият стил и в превода от старогръцки.

 

”Овен и Лъв, развяващ грива, Стрелецът с неговия Лък

се подчиняват на Хелиос през деня и на Зевс през нощта,

в поредицата ужасният Кронос е получил трето разпределение.

Върху Телец, Дева и Козирог властва през деня Родената от пяна [Афродита], а през нощта небесната Селена,

а трети след тях е богът, който управлява войните.

И в настоящото получи място и дете на Майя [Хермес].

В Близнаци, Везни и Водолей Файнон [Кронос] е взел дневната половина,

Аргус [Хермес] – нощната, синът на Кронос [Зевс] е взел последната от тях.

Рак, Скорпион и дори Риби, последни сред всички, са дадени на Киприс [Афродита] да ги владее през деня, и на Пироис [Арес] през нощта,

а след двете сияйни се издига царицата Селена.”

 

Тук бихме искали да отбележим, че триплицитетните управители също са част от изгубеното древно знание. Понастоящем те не се използват от съвременни астролози, които практикуват модерни направления. Според Доротей всеки триплицитет се управлява от три планети – дневен, нощен и смесен управител. При по-късни автори се говори за двама управители (т.нар. тригонократори) – дневен и нощен. Използването на триплицитетни управители е един от базовите принципи в античната астрология, който задължително присъства в арсенала на традиционния астролог.

Сподели: